2008. március 8., szombat

RANS HR3way kormány



Az amerikai RANS-tól Randy Schlitter "Into the Ride" cikksorozatában folyamatosan beszámol érdekességekről, tapasztalatokról a honlapjukon. Nemrég jelent meg a legújabb, sorrendben a 63. cikke, melyben egy hasznos újdonságukról írt, a highracerek részére kifejlesztett állítható kormányukról.
A highracerek, azaz a két 26-os kerékkel szerelt verseny rekumbensek jelentős hányadának széles, fordított U alakú kormánya van, melyet egyesek OC -nek (Open Cockpit), míg mások Superman kormánynak neveznek, mivel a kéz előrenyújtott pozícióban van használatakor. Ez a megoldás kedvező a légellenállás csökkentése szempontjából, elegendő helyet hagy a lábnak, illetve sok kiegészítő (lámpa, km-óra, GPS, térképtartó, tükör, stb) felszerelhető rá. Hátránya viszont, hogy a különböző méretű rekusok eltérő méretű kormányt igényelnek, hiszen a karhosszuk, csípőszélességük is különböző. A szük kanyarvételekkor további problémák merülhettek fel. Eddig ezért többféle méretből kellett kiválasztani a megfelelő kormányt, ami néha gondot okozott. Ennek kiküszöbölésére találták ki az új konstrukciót, melynél az alábbi állítások lehetségesek:
  • mindkét kar hossza;
  • a karok szöge (elfordítható);
  • a kormány magassága;
  • a kormánycső elforgatható a magasítóhoz rögzítésnél.
A HR3way választásával mindenki a saját méretéhez és kényelmének megfelelőre tudja kialakítani a számára legmegfelelőbb pozíciót, melyet természetesen bármikor átállíthat, ha például a jobban megdöntött ülés miatt messzebbre kerül a válla.
A konstrukció elődjét, melyet a hosszú tengelytávos rekukhoz fejlesztettek ki hasonló állítási lehetőségekkel, már sikerrel használják sokan világszerte.

Nincsenek megjegyzések: