2008. február 6., szerda

5000 € fődíjas bringás pályázat az Unesco-tól

Az Unesco kiírt egy 5000 €-s pályázatot a kerékpár hétköznapi használhatóságának növelését célzó legjobb műszaki megoldásokra.

A kerékpár sokaknak ugyan csak a szabadidő kellemes eltöltését segítő egyik lehetséges eszköz, de emellett messzemenően alkalmas lenne arra, hogy segítse olyan világméretű problémák megoldását, mint például a környezet- illetve légszennyezés, a túlzsúfolt közlekedés, vagy az olajárak növekedése. Ehhez persze arra lenne szükség, hogy megoldjuk azokat a kérdéseket, melyek jelen pillanatban eltántorítják az embereket attól, hogy munkábajárásra, bevásárláshoz, testedzéshez, utazáshoz is minél nagyobb hányadban használják bringájukat. Szükség van természetesen arra, hogy a helyi kormányzatok is segítsék ezt a folyamatot minél széleskörűbb és biztonságosabb kerékpáros infrastruktúra megépítésével, de emellett kellenek olyan új megoldások is, melyek kényelmesebbé, biztonságosabbá és a napi életbe jobban integrálttá tudnák tenni a bicajokat. Ilyen megoldásokat várnak a pályázóktól. A versenyen nem lehet indulni olyan tervvel, mely már a piacon létezik, vagy legalábbis gyártása már elindult, illetve aminek a jogaival a pályázó nem rendelkezik.
A pályázatokat április végéig lehet beküldeni, május 1-13 között kerül sor a nyilvános szavazásra. Az eredményeket május 20-án hozzák nyilvánosságra, a fődíj 5000 €, a második helyezett 3000 €, a harmadik 1500 € a közönségdíjas megoldás pedig 500 € jutalmat kap.
Bízom benne, hogy sok hasznos megoldást fogunk látni és remélhetőleg a magyar feltalálók is kiveszik részüket ebből a versenyből!


Részletes információ az alábbi linken tekinthető meg: http://www.design21sdn.com/competitions/11

Nincsenek megjegyzések: