2009. február 5., csütörtök

Konvertibilis reku

Ebben az árfolyam ingadozásokkal terhes időszakban talán félrevezető a cím, de egy talán sokakat érdeklő koncepcióra bukkantam a neten a Bicycle Design blogban. Az ötlet abból indul ki, hogy mivel mind a rekunak, mind a hagyományos bringáknak megvan a maga előnye, így egy olyan bicaj lenne az ideális, amelyik egyesíteni tudná az előnyöket úgy, hogy közben minél kevesebb kényszerű kompromisszumot kelljen megkötnie. Mindezt úgy, hogy gyorsan átalakítható legyen rekuból hagyományos kerékpárrá, illetve fordítva pár pillanat alatt. (A probléma megoldásával egyébként már többen is kísérleteztek, született is pár elég bonyolult elgondolás.)
Jelen ötlet lényege, hogy a pozíciók közötti váltás a rekuülés felállításával (és végének lehajtásával), valamint az első boom hátrahajtásával gyorsan megoldható. Természetesen a kormányt is feljebb kell hajtani, de ez a legkisebb gond...
Szerintem nagyon ügyes elgondolás, bár nyilván akadhatnak érdekes problémák a megvalósításkor. Hogy mást ne mondjak, a lábhossz beállítása a függőleges pozícióban még nem igazán tűnik kiforrottnak, főleg hogy horizontálisan is eltérően pozicionálódik a lábhossz változásával a hajtómű, illetve a rekuülés vége sem éppen hasonló egy normál nyereghez.
Ne legyünk azonban kishitűek, ki tudja mi sülhet még ebből ki., örülni kell, hogy törik rajta egyesek a fejüket, sőt elég kreatívan teszik mindezt. Itt a príma lehetőség, nem akarja valaki továbbgondolni és/vagy megvalósítani ezt a tervet?

Nincsenek megjegyzések: