2008. június 21., szombat

Solar rekuautó: Solo


Az Figyelőnet-en ma jelent meg egy hír a magyar alternatív energiaforrású kocsiról, aminek a károsanyag kibocsátása nulla, mivel napcellás, akkus és emberi hajtással működtetett elektromotoros kivitelű. Az Antro Kht által fejlesztett Solo nevű járműről már korábban is lehetett látni pár képet, illetve időnként cikkeztek is róla, most azonban a 3 személyes tanulmányautót ki is állították a Közlekedési Múzeumban.

A meghajtáshoz szükséges energiát a 3 négyzetméternyi napelem termeli, mely a tetőn kapott helyet. Lithium aksik tárolják az energiát, melyek természetesen 220-as hálózatról bármikor feltölthetőek. Végső megoldásként pedállal is hajtható a jármű (lám-lám ez is rekumbens), bár ha már csak ez áll rendelkezésre, akkor nagy sebességre nem számíthatunk a tisztán emberi hajtású velomobilokhoz képest magas önsúly miatt. Hatótávolság tekintetében teljesen feltöltött aksikkal 200 km körüli út tehető majd meg, bár kérdés, hogy ez napfényes időben és pedálos rásegítéssel mennyire növelhető még. Számítógépes törésteszteket is lefuttattak a modern műszaki anyagok (karbon kompozit felépítmény, alu alváz, stb) felhasználásával tervezett pár száz kg-os járműre, és várhatóan 4-5 csillagos eredményt érne el az Euro NCAP osztályozásán, ami nagyon jónak mondható. A tervezett ára 3-3,5 millió Ft környékén lesz, ami gyorsan megtérülhet már a mai üzemanyagárakon számítva is.

Íme egy újabb bizonyíték, hogy a jövő a rekumbensek különböző kiviteleiben van. Hiába na, jó a reku autózáshoz, kerékpározáshoz egyaránt!

Nincsenek megjegyzések: