2010. március 21., vasárnap

Vértesi túra


Páran már javasolták, hogy ne csak a szokásos utakon túrázzunk, hanem a tapasztaltabbak számára szervezzünk máshová is közös túrát. Már télen is volt elképzelés arra vonatkozóan, hogy a Velencei tó jegén tennénk egy kellemes túrát, viszont sajnos mire a jég elég biztonságos lett, ráesett annyi hó, ami ellehetetlenítette tette a túrát.
Pár hete Pupu tett javaslatot egy Vértes túrára. Mivel én még sose bringáztam a Vértesben, így bizonytalan voltam, hogy milyen reku és milyen felkészültség, edzettség szükséges a részvételhez. Pupu kis gondolkodás után azt válaszolta, hogy menjünk el együtt és próbáljam ki magam is. Így is tettünk és pénteken hajnalban nekivágtunk együtt.
Fél kilenckor a Tatabánya közelében lévő Birka csárda parkolójából indultunk. Az út hamarosan bekanyarodott az erdőbe, innentől pedig fantasztikus tájakon vágtunk keresztül. Hihetetlen csend és béke, forgalom elől elzárt, mégis gondozott erdei utak, dimbes-dombos vidék, gyönyörű sziklák jellemezték tekerésünket szinte végig. Útbaejtettük Vérteskozmát is, mely engem a svájci települések gondozottságára emlékeztetett. Ezután ugyan egy mostani edzettségemhez képest hosszú emelkedő következett, de azért sikerült valahogy feljutni a tetejére, ahol Pupu csokija révén jutottam ismét némi energiához. A természet még nem ébredt fel téli álmából, így 1-2 hónap múlva a táj még magával ragadóbb lehet.
A túra tehát nem véletlenül Pupu egyik kedvence, mindenképpen érdemes személyesen megtapasztalni. Viszont kezdő rekusoknak nem biztos, hogy nyugodt szívvel ajánlanám, ugyanis a közel 3 órás tekerés során, 40 km alatt csak le kellett kűzdeni 400 m szintemelkedést, ami azért némi edzettséget igényel, viszont a környezet szépsége kárpótolja a nehézségeket. Ami pedig még szintén előnyös, hogy bármilyen rekuval teljesíthető!


A tervünk szerint április 18-ára, vasárnapra szerveznénk tehát a Vértes túrát az alábbiak szerint:

Szervezés: 9 személyes kisbusszal és a kerékpárokat szállító furgonnal utazunk Budakalászról a Tatabányához közeli Birkacsárda parkolójába (1-es országút 44-es km). Természetesen, aki akar, vagy túljelentkezés miatt nem fér be a közösségi járművekbe, megjelenhet ott saját autóval is. A kerekezés a parkolóból indul, és ugyanoda érkezik vissza, majd visszautazunk Budakalászra.

Túra: rövid szakasz után az 1-es útról befordulunk a Vérteskozmára átvezető, a közforgalom elől lezárt, aszfaltozott erdészeti útra. Nagyon szép erdőben, a Vértes lankái és elő-előbukkanó sziklaképződményei között, mérsékelt emelkedőkön és lejtőkön hajtunk Vérteskozmára (15 km, szusszanásokkal, fotózgatva 1 óra), amely az egységes faluképet mintaszerűen megőrzött, kedves kis település, szerény frissítési lehetőséggel (kis bolt, presszó, vízvétel). Visszafelé ugyanazon az úton indulunk, de hamarosan válaszúthoz érünk: lehet visszakarikázni, amerről jöttünk, vagy egy kicsit dombosabb és hosszabb variánst választani a Mátyás-kút (vízvételezés) és Tatabánya felé. A Birkacsárdánál megint összeverődik a társaság. Az egész, a hosszabb változattal együtt is, megvan egy kellemes szombat délutánon. (A mellékelt térképen a lila nyomvonal felső, kisebbik köréről van szó.)

Költségek: a szükséges busz és a kerékpárszállító utánfutó vagy furgon költsége miatt a túra kb 4-5 ezer Ft lenne, természetesen a jelentkezők számának függvényében.
Kedvcsinálónak egy kis videó, amit most vettem fel pénteken:

Jelentkezni az info@ambringa.hu-ra küldött levélben lehet. Szeretettel várunk Benneteket!

4 megjegyzés:

Ványi Dániel írta...

Hello

Csak egy gyors tanács a kamerával kapcsolatban, legközelebb vágj egy kis darab szivacsot, és rögzítsd a kamera mikrofonja elé, ez szélzaj szempontjából elég sokat tud dobni a felvételen.

Üdv: Ványi Dani.

Murla írta...

Köszönöm a tanácsot.
Jelen esetben a telefonommal készítettem a felvételt, aminek ráadásul szerintem az élén van a mikrofon...

Unknown írta...

üdv Attila!

Nem találom a térképmellékletet, kérlek világosíts meg!

Sarf Miklós

Murla írta...

Nálad a pont, kimaradt valahogy... :(
Most viszont felraktam, köszönöm, hogy szóltál!