2010. március 12., péntek

Csúcskihívás


A csúcsok és hágók nem hívnak ki senkit - közömbösen állnak és némán várnak, de a vérbeli kerékpáros azért érzi mágneses vonzásukat. Akiben magas a mérce, magas hegyekhez méri magát!

Néhány lelkes hegybringázó épp 25 éve alapította meg a B.I.G mozgalmat: mássz meg minél többet a listába felvett 1000 európai kaptató közül! Azóta már 32 országból 2785 tagja van, köztük 50 magyar, akik 1090 teljesítésükkel a dicső 10. helyen állnak a nemzetek között, jócskán megelőzve például a hegyes-völgyes és jómódú Ausztriát.

Minap csatlakozott a B.I.G-hez a rekus kör megszállottan teljesítményhajhász tagja, Pupu, aki korábbi eredményeivel (többek között Európa legmagasabb útja, a 3400 m-es Pico Veleta és 190-nél több 2000 méter fölötti hágó, illetve magaslati pont bejárása) egyből a nemzetközi mezőny 235., illetve a magyar társaság 3. helyén landolt. Szándéka természetesen további kaptatók teljesítésével igazolni: mesebeszéd, hogy a reku nem jó hegymászó! Eredményeit érdeklődéssel figyeljük, túrabeszámolóit közöljük majd.

Aki érdeklődik az oldal iránt, esetleg maga is beszállna a nemes vetélkedésbe, nyissa meg a következő címet: http://www.challenge-big.eu
A listában négy magyar hegy is szerepel, elkezdeni itthon is lehet!

2 megjegyzés:

Györgyi Gábor írta...

Annyit hozzá kell tenni, hogy a BIG mozgalom emelkedőgyűjtése alapvetően nem verseny. Nem is lenne célszerű, hiszen van aki autóval jár az emelkedők között, van akinek több a szabadsága, más meg a kaptatók között is többnyire teker, esetleg málhás bringával túrázik. Egyébként 10-10 évenkénti közökkel is van "ranglista". Többek (köztük jómagam) javaslatára ha a ranglista nem is fog változni, de 5 szempont alapján lesz értéke minden emelkedőnek, így figyelembe lehet venni, hogy ki milyen értékes kaptatókon járt (300m magas, de meredeken, vagy 3 órás nagy emelkedőn).
A mozgalomban nagyon jó a közösség, bármely országból akadnak segítőkész tagok és a klubéletet jellemzi, hogy minden évben legalább 1-2 közös túra / nemzetközi találkozó is van.

szelvesz írta...

Párommal fellelkesülve mi is regisztráltunk (2802 és 2803 számon) és 54 magaslat teljesítésével (28+26) növeltük kis hazánk teljesítéseinek számát. Főleg a "nagy hágókat" preferáljuk csak elég messze vannak.