2011. október 24., hétfő

Webbeteg a fekvőkerékpárokról

Rekuzni egészséges címmel jelent meg egy cikk a webbeteg.hu honlapon a fekvőkerékpárokról. Érdemes elolvasni, mert több oldalról is megvilágítja, hogy miért jobb és egészségesebb a rekumbens, mint a hagyományos, "görnyedt" testhelyzetet eredményező kerékpár.
A cikk erre a linkre kattintva olvasható teljes terjedelmében.

3 megjegyzés:

Novak Adam írta...

Az egyébként alapos cikk nem említi a lábak vérellátást. Visszerességre és egyéb alsó végtagi keringési zavarokra a fekvő pozíció jó hatással lehet, mivel úgy tudom, hogy a vénákban alacsonyabb a belső nyomást. Ezzel kapcsolatban nincs esetleg irodalom/vélemény/tapasztalat?
Köszönöm

Murla írta...

Nekem sajnos nincs erről cikkem, de ha valaki talál, akkor kérem ossza meg velünk! Engem is érdekelne.

Névtelen írta...

Vélemény van. :) Reku Papa szenved valamilyen keringési rendellenességben, Ő bizonyosan rendelkezik tapasztalattal.

Hétköznapi nyelven a dolog egyébként úgy fest, hogy a vénás keringést az „izompumpa” funkció működteti. Ez nem más, mint az izmok (pl. kerékpározás, járás közben) által összenyomot érfalban kialakuló nyomás. A nyomás hatására a folyadék –jelen esetben a vér- a kisebb ellenállás felé halad. Mivel a vénákban „szelepek” vannak, ezért csak felfelé képes haladni. Tulajdonképpen liftezik, egyik szeleptől a másikig mindig egy „emeletet” így győzve le a gravitációt.
Amikor egy ilyen „szelep” nem zár –pl.: értágulat hatására- , akkor a vér lefelé és felfelé oda-vissza mozog, a következő jól záródó szelepig, ez a pangó vér.
A fekvő pozíció segíti a gravitáció legyőzését. A folyadék könnyebben mozog oldalirányban, mint felfelé. A szelepek záródását meg javíthatja a kompressziós harisnya, de ez már egy másik téma…
LPL