2009. szeptember 21., hétfő

Critical Mass


Holnap (szeptember 22-én) lesz az őszi Critical Mass. A hírekben már most ijesztgetik a pestieket, íme egy érdekes cikk.
Hogy mik a céljaik és hol és miképp fog zajlani a felvonulás, íme két részlet a honlapjukról:
Célok:
"A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és végre ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Persze ezt már régóta várjuk, de sajnos eddig csak a városlakók reagáltak a civil aktivizmusra. Amíg tízezrek pattantak a nyeregbe a városvezetők nagyon lemaradtak. Így most halaszthatatlan beruházásokat követelünk, és konkrét dolgokat: - Kerékpársávot a Nagykörútra - Átbringázható belvárosi hidakat - Az Andrássy úti bicikli és parkolósáv cseréjét - Több kerékpártárolót - Rendszeres forgalomszámlálást - Kerékpározással kompatibilis KRESZ-t Fontos megjegyezni, hogy nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel."

Hol és Mikor:
"Szeptember 22-én, 18:35 körül indul a Városháza tömbjétől, amit 17:30-tól gyülekezve jelképesen körbelakatolunk pár ezer bringával. Nyugi, nem ökölrázós tüntetés lesz, a kapuk előtt épp egy pillanatra zárunk 18:30-kor. Addig csak a felfejlődünk. Kérünk viszont mindenkit hogy ne 18:30-ra, hanem legalább 18:00-ra vagy még előbb jöjjön, és ne a Károly körútnál álljon meg, hanem töltse fel a kis utcákat (Városház, Gerlóczy, Bárczy). Útvonal nincsen, a Városháza tömbjétől a forgalomban közlekedve, szabadon választott irányban eltekerünk a Nagykörútra, ahol teszünk egy kört vagy egy szakaszt (ki mennyit szeretne), majd 20 órakor újra találkozunk a Városháza parkban, ahol a szokásos bringaemeléssel zárunk. A körúton a szélső sávokat használjuk kerékpársávnak."

Hát akkor hajrá!

Nincsenek megjegyzések: