2009. január 21., szerda

www.rekumbens.lap.hu


Hazánk legnagyobb linkgyűjteményében, a Lap.hu oldalak között már több éve létezik a www.fotelbringa.lap.hu. Aki ismeri, annak nem kell sokat róla mesélni, aki pedig nem, annak érdemes felkeresni, mert rengeteg hasznos/érdekes honlapra lehet rátalálni rajta keresztül. Nem is volt evvel semmi baj, legfeljebb csak annyi, hogy etimológiailag nem teljesen szerencsés az elnevezés.
A rekumbenseket sokféleképpen hívjuk a magyar nyelvben: fekvőkerékpár, fotelbringa, rekumbens, stb. Sajnos egyik sem tökéletes, mivel például a kerékpár, bringa, bicaj, bicikli tag mindegyikéhez két kereket társít az ember, viszont léteznek ugyebár 3 sőt 4 kerekű fekvők is... De a fekvő és a fotel előtag sem teljesen egyértelmű, hiszen egyrészt nem mindegyik rekuban fekszik az ember, hanem legtöbbször inkább csak ül, másrészt a fotel alatt is némileg mást ért a többség. Ha pontosítani akarunk, akkor tulajdonképpen a sportos, döntöttebb modelleket fekvőknek, az ülősebbeket pedig fotelbringának, vagy ülőbringának kellene nevezni, de így inkább csak összezavarnánk a rekukkal ismerkedőket, minthogy segítenénk nekik eligazodni a rekuk fantasztikus világában. Egyedül a rekumbens elnevezés fedi pontosan a lényeget, - mely egyébként az angol recumbent szóból származik és fekvőt, hátratámaszkodót jelent, - mivel ráadásul nem utal a kerekek számára sem.
Ez az oka annak, hogy végül, bár csak magyarított szó, mégis a rekumbens lett a linkgyűjtemény megnevezése is: www.rekumbens.lap.hu Természetesen megmaradt a korábbi név is, így mostantól bármelyikkel rá lehet találni hazánk legnagyobb szakirányú gyűjtőlapjára.

Nincsenek megjegyzések: