2012. január 30., hétfő

Defekt megelőző folyadék tapasztalatok


Egy rekus barátom küldte el tapasztalatát a defekt megelőző folyadékkal kapcsolatban:

"Már a 2011-es idény elején feltöltöttem mindegyik belsőmet defektgátló folyadékkal. Végig bicikliztem a teljes idényt, kb. 8 ezer km tettem meg defekt nélkül. Már már arra gondoltam, hogy biztosan volt defektem, de annyira jó a szer, hogy észrevétlenné tette. Mígnem most januárban elérkezett a defektek hónapja. Sikerült két szúrt sérülést is beszereznem. Mindkét esetben ugyanaz történt: szép lassan eresztette a levegőt a kerék, egyszer csak észrevehetővé vált a stabilitás csökkenése. Megállás - ez bizony puha. Ebben a hidegben nem volt kedvem szerelni, megpróbáltam felpumpálni. Érdekes módon, mindkét esetben simán meg tudtam tenni a hazáig hátralévő kb. 4-5 kilométert, további levegő pótlásra nem volt szükség. Másnapra sem tapasztaltam puhulást, de biztonság kedvéért azért meg szerettem volna foltozni a belsőt. Az egyik esetben egy kis drót darab volt a bűnös, úgyhogy a szétszerelést követően mindjárt megvolt a lyuk. A másik esetben azonban nem maradt benn a szúrást okozó tárgy, úgyhogy nem találtam a lyukat. Víz alá merítve a felfújt belsőt, nem eresztett sehol.
Annyira fel kellett fújnom a belsőt, hogy a vastagsága már-már vetekedett a turista szalámiéval. Ekkor azért kilökődött a kis dugó, meglett a lyuk.

Tanulság: a defektgátló folyadék tényleg tömít, néhány kilométerrel valószínűleg meghosszabbítja a megtehető utat. Ez télen, vagy esőben, igen jól tud jönni. Nem kell megizzadva szerelni a hidegben, esőben."

B.Péter

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kulcsszó elhangzott: januárban. Hidegebb időben romlik a folyadék hatásfoka.
Én évek óta használok ilyesmit, a defektJAVÍTÓ flakont nyomom a gumikba (a nagyobbikat kétfelé osztva), és tökéletesen működik, amíg jó a hőmérséklet, utána kicsit kevésbé, de nagy hidegben a javítófolt sem akar megragadni....
Tapasztalatom szerint 3-4 évet bír az anyag utána elöregszik, és kidobós a belső.
ui: még mindig cipelem a defekjavító készletet, de már nem magam miatt :)