2010. május 4., kedd

Challenge újdonságok a Spezi-n


Idén a holland Challenge a "ráncfelvarrásra", azaz a kisebb módosításokra helyezte a hangsúlyt, bár kicsi ízelítőt kaptunk azért a jövőről is.
Egy korábbi bejegyzésemben már említettem az új kormányokat és a láncvezető görgőt, így ezekre most már nem térnék ki részletesebben. Viszont örömmel konstatáltuk, hogy a fejlesztéseinket átvették. Hogy mire gondolok pontosan?
Remélhetőleg többen is emlékeznek arra a gyönyörű Furai-ra, melyet mi alakítottunk át a megrendelő igényei szerint szinte teljes mértékben. Az átalakítás leglényegesebb pontja a 24"-os kerékméretről 26"-os kerekekre történő módosítás volt, ahol ráadásul azt is meg kellett oldani, hogy a vázban 1"-osra kialakított villanyakcsőbe belerakható legyen az 1 1/8-os villanyakú Corratec karbonvilla. Nos a dolog annyira sikeres lett, hogy a blogunkban megjelent képek miatt jópáran (főleg franciák) megkeresték a Challenge-t, hogy nekik is kellene hasonló. Az így felkeltett keresletre nem volt mit tenniük, ki kellett jönniük a 26"-os Furai verzióval, illetve a vastagabb villanyakhoz is módosítják a vázat és a kormánystucnit.
A megvalósult újdonságok sora itt tulajdonképpen véget is ért, de hogy ne legyen hiányérzete a látogatóknak, bemutattak két érdekes dolgot. Az egyik egy szétfűrészelt vázcső volt, melyen megcsodálhattuk a háromkerekűjük finom megoldásait.
A másik érdekesség az a makett volt, melyen a jövőbeli össztelós trike-juk első lengéscsillapítását tekinthettük meg. Két párhuzamos karbonlapot fognak alkalmazni a merev szárnyprofilok helyett. Ügyes megoldás, kíváncsi leszek, miképp válik be a gyakorlatban.
Érdekes ugyanakkor, hogy a Challenge, dacára a háromkerekűi hatalmas sikerének, még mindig nem érzett rá erre a piaci igényre. Mikor ugyanis erről beszélgettem a cég tulajdonosával, szokatlan kijelentést tett:
- "Furcsa, különös, hogy ilyen jól fogynak a trike-ok."
- "Miért tartod furcsának?" - kérdeztem vissza.
- "Hát mert egy kerékkel több van rajtuk, mint amennyi kell... "

Nincsenek megjegyzések: