2008. december 24., szerda

Évzáró bejegyzés

Mindenekelőtt Szeretettel Teljes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk Mindenkinek! (a rekusoknak különösen... :))


A bolt számára már itt az év vége, így elérkezett az ideje 2008 értékelésének. Mielőtt azonban belekezdenék, először is meg szeretnénk köszönni mindenkinek, aki megtisztelt bennünket a bizalmával, és nálunk vásárolt. Örömmel mondhatom, hogy egyre többen vannak.
Mikor 2007-ben megnyitottam kerékpárboltomat, még nem lehetett tudni, hogy mennyire lesz érdeklődés hazánkban a fekvőkerékpárok iránt. Fogalmam sem volt, hogy hányan fogják tudni megengedni maguknak ezeket a valóban nem olcsó "élvezeti cikkeket". Ráadásul, hogy a sokféle eltérő modell közül melyek lesznek a kedveltebbek, arra a nyugati tapasztalatokból próbáltam kiindulni, dehát eléggé más az amerikai, a holland, vagy a német piac, mint a hazai. Gondoltam kialakítok egy olyan termékpalettát, melyen minden konstrukciós változat képviselteti magát, aztán majd meglátjuk. Hagyományos bringákat is felvettünk a kínálatba, mondván, ha nem mennek majd a fekvők, akkor is legyen valami forgalom, ami eltartja a boltot...
A szívem persze kezdettől fogva a rekuk irányába húzott, és bár a szakemberek szerint nem szabad érzelmektől vezérelt üzleti döntést hozni, én mégis így tettem, és azóta is bízom benne, hogy helyesen. Bár bevételeink még messze nem fedezik költségeinket, de a fejlődés üteme bizakodásra ad okot. Idén 60%-kal nőtt a forgalmunk tavalyhoz képest, ami tekintve hogy az induló év is meghaladta várakozásainkat, nagyon bíztató a jövőre nézve.
Érdekes viszont, hogy mennyire másként alakult ez az év, mint az előző. Másmilyen rekukra volt jellemzően igény, nagyon másmilyen volt a hónapok illetve a gyártók közötti forgalmi megoszlás is, úgyhogy nehéz lesz levonni bármilyen konzekvenciát a jövőre nézve...
Nem hittem volna például, hogy nem a legolcsóbb fekvők lesznek a legkedveltebbek. Úgy tűnik, hogy aki elszánja magát egy reku vásárlására, az többnyire nem az árat tekinti a legfontosabb tényezőnek, illetve hajlandó többet fizetni egy-egy kifinomultabb gépért. A felelősségünk éppen ezért hatalmas, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy jó döntést hozzanak vevőink. Célunk, hogy olyanok vegyenek termékeinkből, akik tényleg örömüket fogják benne lelni. Könnyű ezt mondani, gondolhatja valaki, de szerencsére a visszajelzések alapján sikerült elérni ezen célunkat.
Az elmúlt napokban telefonon felhívtam azokat, akik fekvőkerékpárt vásároltak tőlünk a bolt nyitása óta, hogy személyesen kívánjak kellemes ünnepeket nekik. (Sajnos nem értem el mindenkit, de a többséget igen.) Öröm volt hallani, hogy mennyire lelkes volt szinte mindegyikőjük, nem volt egyetlen vevőnk sem, aki megbánta volna a vételt, ez pedig nagy öröm a számomra. Többen már a következő rekun gondolkodnak, van aki az egész családjának szeretne venni a jövőben...
Kell ennél jobb visszajelzés?

2008-ban egyébként sok újdonságot sikerült megvalósítanunk. A teljesség igénye nélkül, íme pár fontosabb:
  • elindítottuk ezen blogunkat, melybe majdnem minden második napra jutott egy-egy bejegyzés, legalábbis átlagosan;
  • szülinapi évadnyitó találkozót rendeztünk;
  • résztvettünk több kiállításon és tömeges rendezvényen, melyek közül a legfontosabb az idén először megrendezésre kerülő, és nagyon sikeres Bringaexpo volt;
  • szezonban havi rendszerességgel túrákat szerveztünk, melyekre bérelhetővé tettünk jópár demogépet;
  • elindultunk több hazai kerékpáros versenyen, úgymint a Tour de Tisza-tó, Tour de Pelso, Millenáris időfutam;
  • kiírtunk rekus különdíjat a Tour de Pelso 200 km-es távjára;
  • a jobb tájékoztatás érdekében elkészítettük első prospektusunkat, DVD-nket;
  • kibővítettük kínálatunkat olcsóbb modellekkel, így idén már több típust is tudunk kínálni a 180eFt alatti kategóriában.
Emellett persze továbbfejlesztettük korábbi szolgáltatásainkat, bővítettük termékkörünket, hogy még jobban meg tudjunk felelni vevőink növekvő igényeinek.
Összességében tehát sikeres év áll mögöttünk, de jövőre még jobbat tervezünk! Folytatni szeretnénk mindazt, ami bevált, de emellett rengeteg új ötletünk is van. A nehézség jellemzően abban van, hogy melyeket valósítsuk meg leghamarabb. Konkrétumokról most még nem szeretnék beszélni, de hamarosan előállunk a terveinkkel. A döntéshez szeretnénk majd kikérni rekus barátaink véleményét is, persze természetesen minden további ötletet is örömmel fogadnánk!

Addig is mindenkinek Boldog Új Évet Kívánunk!

Nincsenek megjegyzések: