2011. február 16., szerda

Hagyományos kerékpár= férfi fogamzásgátló?



Idézet a Népszava "Terméketlen biciklisták" című cikkéből:

"Orvosi szaktanulmányok állítása szerint a kerékpározás hosszú távon rossz hatással lehet a férfiak szexuális teljesítményére. Akár terméketlenséghez is vezethet. A rendszeres sportolást kerülők 23 százalékát érintette ez a probléma, a heti rendszerességgel, legalább öt alkalommal biciklizőknél viszont 31 százalékot -írja a boston.com


Azoknál, akik hetente 100-110 kilométernél többet kerékpároztak 4 százalék körülire jött ki a normál, egészséges spermák aránya, ami már nemzőképességi problémákkal járhat. A Termékenység és sterilitás (Fertility and Sterility) című tanulmányból kiderül, hogy az orvosok egyelőre csak találgatnak, a tanulmányszerzők szerint is több vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy egyértelmű összefüggésként értékeljék az eredményeket.

A feltevések szerint a kerékpározó férfiak nemzőszerveiben a hagyományos nyergek okozhatnak kárt. Ilyen esetekben megoldás lehet a fekvő kerékpár, ahol a bringás nem ül a kétkerekűn, hanem kényelmesen hátradőlve fekszik."

Link a cikkhez

Egy másik cikk is megjelent a témában a Kerékagy blogon, kicsit bővebb. Idézet:
"
Egy spanyolországi vizsgálat szerint a triatlonisták között azoknak volt a legrosszabb a spermium minősége, akik a legtöbbet edzett kerékpárral. A cordobai egyetemen készült tanulmány szerint nem is kellett sok ahhoz, hogy látványosan romoljanak a statisztikai eredmények. Azoknál, akik hetente 100-110 kilométernél többet kerékpároztak 4 százalék körülire jött ki a normál, egészséges spermák aránya, ami a boston.com egészségügyi tanácsadója szerint már nemzőképességi problémákkal járhat.
Határozott statisztikai kapcsolatot talált a kerékpározás és az alacsony spermiumszám között egy bostoni kutatás is. A bostoni egyetem 2200 olyan férfit kérdezett testedzési szokásairól, akik mesterséges megtermékenyítési klinikán jártak."

Link ehhez a cikkhez.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Mindenkinek fekvőbringát receptre!

Nincsenek megjegyzések: